Aeres Farms

Zuivelbedrijf

Het zuivelbedrijf is opgericht in het voorjaar van 2020, met als doel studenten op een educatieve manier kennis te laten maken met verschillende soorten zuivelbereidingen.

Visie voor het Zuivelbedrijf

Bij het Zuivelbedrijf van Aeres Hogeschool Dronten staan duurzaamheid, innovatie en praktijkgericht onderwijs centraal. We voorzien in een toekomst waarin de melkveehouderij economisch rendabel is en een positieve maatschappelijke bijdrage levert. Door samen te werken met studenten, onderzoekers en de sector willen we een voorbeeld stellen in circulaire landbouw en technologische vooruitgang. Onze visie is om studenten te inspireren en op te leiden tot deskundige, innovatieve en maatschappelijk verantwoorde agrarische ondernemers van de toekomst, de Groene Veranderaars.

Dit maakt ons uniek

  • Faciliteert in onderwijs en het uitvoeren van experimenten op het gebied van zuivelverwerking door studenten
  • Sluitend verdienmodel
  • Nauwe verbinding met het bedrijfsleven
  • Faciliteert onderzoek in samenwerking met onze lectoraten

Producten en verkoop

Wij produceren een breed scala aan zuivelproducten zoals, melk, karnemelk, yoghurt, kaas en ijs in diverse smaken en boter. De afzet van deze producten is hoofdzakelijk in het restaurant van Aeres Hogeschool en Aeres MBO in Dronten. Vanaf 2025 hopen wij ook de inwoners van Dronten te kunnen voorzien van producten die gemaakt worden in het zuivelbedrijf.

Verbinding met het onderwijs

Vanaf het 2e jaar kunnen de studenten kennis maken met het zuivelbedrijf, dit kan in de vorm van een innovatie opdracht over een reststroom van het verzuivelen, door een practicum waarbij uitleg gegeven wordt wat er allemaal gemaakt kan worden met zuivel of door het zelf produceren van yoghurt en ijs en het zelfstandig ontwikkelen van een nieuw product al dan niet met melk als ingrediënt. In het 3e jaar kunnen studenten een opdracht (Proeve van Bekwaamheid, oftewel: PvB) volgen genaamd Polder Products waarbij studenten onder andere advocaat maken die lokaal verkocht wordt onder de naam Poldercaatje. De vierdejaars studenten die voor de minor Dairy processing hebben gekozen zijn een half jaar actief met het produceren van eerder genoemde producten en daarnaast ontwikkelen ze ook nog een eigen product.